Mye vil ha mer, oljen flommet og formuen økte, det menneskelige forsvant..er vi på vei i feil retning?

Jeg hadde en interessant samtale med en knakende kjekk tysk mann, han har bodd her i landet vårt siden tidlig 70 tall. Og han, som bosatt i landet her, men med oppvekst i tyskland, samt hyppige lange opphold i sitt egentlige hjemland som voksen...satte lett ord på det jeg har hatt kun i tankene til nå.Utviklingen vi har vært med på vi som er født på 60 tallet. Og var barn på 70 tallet, da etterkrigstiden ble regnet som forbi i Norge.

Det er selvfølgelig mye jeg ikke kan huske. Men som jeg kan lese om isteden. Men jeg husker faktisk diskusjonene om EU, jeg husker "Oljekrisa" hvor privatbiler måtte stå i ro søndager. Pga ekstrem økning av olje/bensin priser tidlig på 70 tallet.Det var mange "nye" prosjekter som kom på banen disse årene, som likestilling for kvinner, arbeidsmiljø og ungdom som demonstrerte for fred og miljø. Politikken var også i endring hos oss.

Og inntjeningen på våre oljefunn ble brukt til innbetaling av gjeld som var oppstått under utarbeidelsen av olje, og til fornyelser og forbedringer for fremtidige olje boring. Ikke for å skap noen drømmende fantasi lignende tilstander, men slik jeg ser det, så likte jeg faktisk vårt samfunn sånn det var da, bedre enn slik det er blitt til i dag. Og jeg sier ikke det fordi jeg var en hasjrøykene glad-hippie..neida, det var jeg nok alt for ung til. Men jeg sier det fordi jeg føler at utviklingen vi har, er svært skremmende.Joda, sikkert til det bedre på mange vis, og en kan ikke stanse utviklingen. Men det er menneskesynet, og livsverdiene som er endret, jeg ikke setter pris på. Det er som denne kjekke oppegående tyske mannen sa til meg. På 70 tallet var Norge et godt land å leve i, vi hadde velferd da også, og det virket til og med! Som jeg har skrevet om tidligere, så fungerte blant annet helsevesenet meget godt, det kan du lese om her. Man kunne den gang ringe politi og lensmann om man behøvde hjelp. Man kunne søke om noen velferdsytelser som det offentlige tilbød, ja så reiste man feks på Trygdekontoret, hvor de var på fornavn med deg, og spurte hvordan det stod til, og sa at du har reisepengene eller gravferdstilskudd eller hva det nå måtte være, på kontoen din litt senere i dag, eller senest i morgen tidlig.

Ingen kikket opp og ned på deg med et kritisk og nedverdigende blikk. Ingen sa, vi tror deg ikke, du er ikke syk, du kan ikke levere sykemelding her. Ingen jobbet livet av seg med sur mine, og sa ting som: du skulle bare visst du hvor mye jeg har å gjøre, og du kan ikke bare komme her å tro du kan få ditt eller datt. Neida, smil og høflighet ble man møtt med. Rask saksbehandling, gjerne på dagen. Og ingen var mindre verdt en andre.Legen, han hadde ikke 15 min til hver pasient. Nei, hadde du legetime, så fikk du være hos han til du var ferdig med dine ærend. Han var mer opptatt av hvordan du hadde det, enn å skrive resepter, og han hadde god tid,for han hadde ingen Nav kontorer han måtte reise i møte til, eller fylle ut skjemaer for. Ble man arbeidsledig, så kunne man gå på arbeidskontoret. Det var opp og ned med arbeidsledigheten. Men de ansatte der hjalp deg så godt de kunne ved å komme med forslag på stillinger du kunne søke på. På bensin stasjonen, syntes de det var viktig at du valgte nettopp de videre, de kom derfor ut å fylte bensintanken for deg.

Service var et populært ord i mange situasjoner. I dag betyr ordet like lite som et menneskeliv. Men ditt person nummer og din lommebok derimot, det betyr alt. Vi gikk fra den jevne middelvei, med penger nok, sunne livsverdier, jobb til de fleste som allerede bodde her i landet, helsehjelp til alle, tillatt at noen mennesker levde annerledes enn andre, det være seg med barneoppdragelse eller livsstil, så lenge alle hadde det bra.... til rikdom, makt, arroganse og kulde...uten hensyn til mennesket. Heretter lever vi i kulda, med et nr hengende rundt halsen, det er person nr vårt.

Er du syk i lengre tid enn 14 dager, har en sykdom alvorligere enn influensa, har du ikke utdannelse, har du en smule overaktive barn, har du ikke stort nok hus, mektige nok venner, kan du ikke lenger yte til samfunnet, grunnet sykdom eller kanskje pga alder (da mener jeg ikke bare de på 80 år, men for alle over 40) ikke kan arbeide lenger. Ja da skal du behandles nedlatende, du skal motarbeides på alle vis, alle har som oppgave å jobbe hardt for å unngå at mennesker skal få innvilget velferdsytelser.Ingen i offentlig sektor mister sin stilling, det verste som kan skje, er at de blir omplassert i en annen stilling. De kan si eller gjøre akkurat hva de vil, uten risiko i det hele tatt. Og dette kaller man for et velferdsland og et varmt og rikt folkeslag? Hvor man er opptatt av at alle er like mye verdt, og har rett på et mest mulig verdig liv. Nei... man skal tyne siste livsgnist ut av de som ikke lenger yter 100%, for de koster mer enn de gir.

Så det beste rådet jeg kan gi, det må være følgende: hold deg frisk, finn ungdoms-kilden, smisk veldig for å få mektige venner, jobb kun offentlig sektor. Så har dud et godt her. Og mens du da lever det gode liv, og jubler og feirer 17 mai og vårt flotte rike velferdsland..... sitter jeg, og mange med meg..og tenker dette har vi sett før, men i mindre skala, hos noen mennesker, de takler ikke å  oppnå rikdom, de som har mye..vil bare ha mer.... bare at denne gangen gjelder det faktisk en hel nasjon. Ikke bare et menneske eller en familie... Demokratiet forsvant med oljen som rant inn, om vi liker det eller ei. Behøver jeg si hva jeg mener?

Likte du hva du leste? Vil du lese mer, alvor og humor, ting satt på spissen? Om samfunn, menneskerettigheter, helse, Nav, narkotikapolitikk, fattigdom eller kanskje om barn og unge, om rus og psykiatri, eller om  mc og biker liv eller et hunde-liv? Så gå gjerne inn og trykk liker på min Facebook side, den finner du ved å trykke her. Alle mine innlegg kan deles fritt for alle privat personer, skal du benytte tekst eller annet på andre nettsteder og medier, så ta kontakt med meg først.

 

#oljekrisa #70tallet #tingvarbedrefør #vierblitttiletnrirekken #kaldtogkyniskmenneskesyn #sykeoggamleblirmindreverdt #myevilhamer #offentligevelferdsordninger #trygdekontoriforholdtilnav #ingendemokrati #arroganteoffentligansatte #snevertmenneskesyn #fravelferdtilundergang #ikkealletaklerrikdom #daoljakom

2 kommentarer

Mike Cechanowicz

22.11.2014 kl.19:22

Jeg støtter fullt opp under betraktningene som her kommer til uttrykk. Det gjør meg glad å s at flere ser.

Jeg er født og oppvokst i Detroit Michigan. Bil-byen for verden hadde en befolkning på 2-millioner innbyggere og fabrikkene gikk for fullt. Jeg opplevde også de verste raseopprør i USA- i Detroit i 1967 og jeg bestemte meg for å forlate det landet så mange elsket. Jeg kom til Norge av fri vilje, sommeren 1969 og ble forelsket i fravær av konkurranseånden som styrer så fryktlig amokk i USA. På en tur "hjemme" pekte min datter på en kjempe bygning og spurte, "Hva er det" - En Kirke svarte jeg - ellers kjent som shopping senter.

Jeg har sett hvert skritt det norske folket har tatt inn i fortapelsen av et konkurranse samfunn styrt av penger. Jeg kan bare håpe at andre ser det jeg ser, at ideen om at konkurranse er nødvendig, naturlig, unngåelig eller nyttig er vitenskapelig vrøvvel. Vi har glemt at Vitalitet er det målet vi må alle streve etter. Vitalitet må deles for at den skal bli bestandig. Til det må vi droppe ideen om konkurranse. Det er et paradigme skifte av store dimensjoner.

synskepeggy

22.11.2014 kl.20:28

Min mormor,en svært klok dame sa en gang :

"Det skal komme tider etter dette" - kan sies om veldig mange ting i livet.

Ingen trær og heller ikke oljerikdommen vokser inn i himmelen.

Det er derfor noen av oss gjør grep som (langt på vei) skal sikre oss selv og våre etterkommere det gode (materielle) livet vi ikke kan klare oss uten.

Hilsen synskepeggy.

Skriv en ny kommentar

Blunck-sieri

Blunck-sieri

49, Kongsvinger

Samfunn, psykologi, helse, velferd, sorg, relasjoner med mer. Alvor og humor i salig blanding. Kontakt meg for bokomtale, oversettelse, artikler, reportasjer, annonsering el produktomtale. Kontakt: sissel.blunck@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits