Stans fokuseringen på Siv Tove-og aktiv dødshjelp! Det var aldri hennes poeng, men derimot manglende helsehjelp pga rusmisbruk!

Dere som så historien om Siv Tove (Pedersen), som reiste til Sveits for å motta aktiv dødshjelp. For å slippe å dø på en smertefull og traumatisk måte pga sin lunge-kollaps. Så hun seg helt nødt til å foreta seg denne siste reisen. Da en traumatisk død ville ha kommet...før eller senere..og hun følte seg stadig svakere...

Brennpunkt viste deler av hennes historie nå nylig. Men både NRK, nasjonale aviser og alle andre media, konsentrerer seg om å drøfte ordningen med aktiv dødshjelp. Noe som selvfølgelig er et svært viktig tema, og som jeg er sterkt enig i, at bør vurderes også her til lands.

MEN etter å ha fulgt glade med hardt rammede Siv Tove på Facebook siden 2013, og i andre media siden 2011. Fulgt med på hennes glade bikinibilder fra sydenreiser, hvor hun smilende fortalte at varmen og klima gjorde henne svært godt.
Men også fulgt med på hennes fortvilelse, over Norsk byråkrati, som plasserte en så ung dame på sykehjem, hvor hun måtte bo med kun eldre mennesker. Hvorfor finnes det ikke alternativ til bosted for syke yngre mennesker i Norge, har vi ikke råd til det?

Jeg fulgte hennes innsamling for å få råd til medisiner som hun behøvde, for å bedre sin livskvalitet. Som hun ikke fikk dekket av det offentlige. Hvorfor ikke, har vi ikke råd?

Jeg fulgte hennes håp for å få komme i kø i påvente av lungetransplantasjon.. og hennes fortvilelse over å bli stemplet for resten av sitt liv. Pga hun hadde en vanskelig oppvekst, som gjorde at hun søkte til narkotikaens rus for å makte hverdagen.

Jeg har sett mange tilfeller hvor narkomane har fått annen behandling enn de som aldri har brukt rusmidler på Norske sykehus. Jeg har selv sett, at alvorlig syke mennesker ikke ble behandlet for sine sykdommer, de ble istedet omtalt som "narkoman", og alle plager de hadde, ble henvist til narkotikabruk. Jeg skriver "hadde", fordi de fleste av disse i dag er døde, de fikk aldri behandlet sine plager. Derfor er de i dag døde, de var jo "bare" narkomane. Hvorfor fikk de ikke hjelp? Har vi ikke råd?

Hvordan foregår egentlig dette i praksis, dette sorteringssamfunnet vårt?! En ting er alder, er man eldre, kommer man lengst  bak i helsekøen. Er man rusmisbruker, kommer man ikke inn i helsekøen i det hele tatt! Hvorfor ikke?

Hvordan kan det være, at i fattige land sør i Europa, som er hardt rammet av finanskrisen osv, der får alle helsehjelp. Til og med de eldre. Og de er ikke i noen kø først. Nei, de kommer inn på sykehus med en gang de blir syke eller skadet. Dere vet..sånn som det var her i landet på 60 og 70 tallet senest.. Hvorfor er det slik, har vi ikke råd?

Jeg må si, at jeg aldri har hørt merkeligere unnskyldning enn helsevesenets: ettersom hun (Siv Tove), er Metadon bruker og tidligere narkoman, er risikoen for stor til at transplantasjon kan mislykkes, pga faren for at hun faller tilbake til å bli misbruker. Hallo???!!! Virkeligheten kaller her! Om en narkoman får aggressiv kreft, skal vedkommende nektes morfin, pga faren for at pasienten igjen blir misbruker?

Det er DETTE som var Siv Tove`s største sorg. Og at hun derfor måtte velge å ta sitt eget liv på den måten hun gjorde. Det var aldri dette med at hun måtte reise utenlands for å få aktiv dødshjelp, som var hennes fanesak! Dere vrenger på det hele, til og med etter at hun ikke lenger er i blant oss! Det er uverdig! Umoralsk!

Drøft i første hand det egentlige problemet. HVORFOR hun måtte velge aktiv dødshjelp! Jeg kjenner jeg biter tennene sammen i sinne her jeg sitter å skriver! I følge hennes nære venner, hennes tidligere pleier og andre. Så var hun en livsglad og sprudlende ung dame, altså det samme inntrykket  vi andre fikk av henne.
Det er dere, de Norske myndigheter, som slukket lyset i øynene hennes, som ikke sluttet å dømme henne, som aldri ga henne en sjanse til et godt liv. Etter at hun klarte å komme seg ut av misbruk ved hjelp av sin metadon.

Personlig kaller jeg ikke mennesker som lever et såkalt "normalt" liv uten sidemisbruk, men med Metadon Subotex osv, for "narkomane". Jeg kaller heller ikke tørrlagte alkoholikere for alkoholikere. De er jo ikke lenger ruset, de misbruker ikke lenger rusmidler. Ikke stemple de for alltid av den grunn. Og ikke la din egen manglende selvkontroll få deg til å tro at alle som har vært misbrukere vil ryke utpå igjen ved den minste påkjenning. Slik er det faktisk ikke!

Hva med å gi mennesker tillit og respekt. Jeg er eitrende forbannet! Og skammer meg på vegne av dette rike landet, som ikke evner å styre pengesekken. Det er da komisk, at man skal miste muligheten for å få medisinsk behandling om man ikke tilhører rette sorten menneske her i landet. Når eneste grunnen til at man ikke mottar det samme i andre (fattige) land, er om man ikke har råd til det. Om vi innfører betaling/forsikring på helse her i landet. Kan dere likevel nekte "visse" legehjelp??

Nei slutt å hoppe over årsaken til at Siv Tove så seg nødt til å foreta en reise utenlands for å avslutte sitt liv. Vis henne den æren og respekten hun aldri fikk mens hun var her!

Drøft sakens kjerne, og årsaken til avslutning av hennes liv! Noe annet er så moralsk feil og så fryktelig skammfult å lese!

<3 Hvil i fred lille venn, nå er du hos mammaen din og har fred <3

 

Likte du å lese hva jeg delte her? Vil du lese mer, om helse, narkotikapolitikk, psykiatri, Nav, menneskerettigheter, barnevern, samfunn, byråkrati veldet, politikk, alvor og humor.. og ennå litt til... følg mine nye innlegg ved å gå i på min Facebook-side og trykk liker. Siden finner du her. Tusen takk <3

#sivtove #sivtovepedersen #engangrusmisbrukeralltidrusmisbruker #manglendehelsehjelp #organtranplantasjon #lungekollaps #sieriblogg #blunck #sisseleriksen #sisselblunck #aktivdødshjelp #brennpunkt #feilfokusering #menneskesortering #helsekø 

 

8 kommentarer

Randi M Karlsen

15.03.2015 kl.19:43

Takk Sissel <3

Ingemor Sværen

15.03.2015 kl.20:04

For et fantastisk menneske du er Sissel!

Vet å sette ord på alt det gale som samfunnet gjør mot rusmisbrukere. Du løfter de svake opp, og taler deres sak. Du er en sann venn og som jeg er stolt av å være FB venn med.

Takk for det finnes slike som deg, og at jeg var heldig å bli kjent med

Geir Alsvik

15.03.2015 kl.20:31

Aktiv dødshjelp er for meg et vanskelig tema. Har ikke noe bestemt standpunkt i saken, Men flott innlegg som belyser tematikken :)

Blunck-sieri

15.03.2015 kl.20:37

Randi M Karlsen: Ingenting å takke for kjære deg Randi <3 Jeg sorterer ikke mennesker etter de samme kriterier som myndighetene ofte gjør... Jeg evner kun å se om noen er hyggelige og hjertevarme, ikke hvordan de måtte se ut, hvilke sykdommer eller handikap de har, hvilken sosial status de har..eller hva de måtte ha brukt eller bruker av rusmidler. Jeg ser på mennesket, og mener at alle har rett på lik behandling, og så lenge det eksisterer slik forskjellsbehandling, så kommer jeg til å kjempe for en endring! Og jeg brenner ekstra for de som behøver det mest, men ikke alltid makter å si i fra selv <3 klem til deg og gutten din

Blunck-sieri

16.03.2015 kl.14:02

Geir Alsvik: Ja jeg synes det er et skremmende alvorlig tema selv jeg. Men jeg tror jeg er FOR at man skal ha den muligheten. Men kanskje hadde jeg ombestemt meg, om det plutselig var aktuelt for noen som står meg svært nær. Døden er skremmende og endelig... og sårt tema.

Blunck-sieri

16.03.2015 kl.14:16

Ingemor Sværen: Neimen Ingemor, søte deg :-) tusen tusen takk kjære deg :-) og det er så absolutt gjensidig, jeg er så glad jeg har en venn som deg <3

signe wiik

27.04.2015 kl.03:31

Dette var på tide at noen sa høyt ifra om, vi bor i et land der vi " tilsynelatende " har fått pasientrettigheter som alle andre. men disse rettighetene er kun tomme ord. Lar-brukere som trenger smertelindring etter operasjoner, eller pga andre syldommer / lidelser blir nektet dette. Fordi

det er en mulighet for at det skal føre til tilbakefall !! Jeg er ganske sikker på at det å måtte ligge å

vri seg i smerter både på sykehuset og etter hjemkomst utgjør en mye større risiko for tilbakefall.

For slik behandler vi ikke dyr engang. Og det påfører i tillegg til smerten også den mentale torturen

det er å måtte oppdage at stigmatiseringen ikke er over. Leger bryter sin hipokratiske ed, du skal ikke skade ( do no harm ). Siv Tove ble nektet å stå i køen for organtransplantasjon. Vi blir alle nektet å donere våre organer, selv om landet er i så stort behov for organer at de vurderer å

gjøre det til en plikt for alle, og ikke som nå noe en selv( og eventuelt pårørende)avgjør.

Burde det åpnes for at vi også får delta i samfunnet også på dette området.? Opplagt,- etter min mening.

Blunck-sieri

27.04.2015 kl.10:38

signe wiik: Takk for gjennomtenkt kommentar Signe! Godt vi er flere ... Jeg sier som deg, vi er mennesker først og fremst. Som alle andre. Man skal ikke diskriminere er mantaen her i landet, men det gjelder tydeligvis ikke x-narkomane. Og ang organdonasjon.. det hørtes ut som et godt forslag! Jeg arbeider i blant i et begravelsebyrå. Og jeg ser mennesker i sorg ofte, og har selv opplevd å miste mine nærmeste. Man klarer ikke som pårørende å ta slike standpunkt da. Mulig obligatorisk/pålagt donasjon, hadde vært det rette! Også så mange det kunne ha reddet <3 Kanskje jeg knoter ned et blogg inlegg om den biten også!

Skriv en ny kommentar

Blunck-sieri

Blunck-sieri

49, Kongsvinger

Samfunn, psykologi, helse, velferd, sorg, relasjoner med mer. Alvor og humor i salig blanding. Kontakt meg for bokomtale, oversettelse, artikler, reportasjer, annonsering el produktomtale. Kontakt: sissel.blunck@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits