Får vi mer velferd nå... så vet ikke jeg...

Jaaa du... velferdslandet vet du, det er her vi bor det. Et av verdens aller rikeste land. Et lite land, med forholdsvis få innbyggere. Men vi har alt vi! Både gratis helsetjeneste, trygdesystem som tar vare på alle, moderne og effektiv helsevesen, et godt utdannelse system, nok penger til å ta godt vare på de gamle og til å bygge nye skoler til barna våre.

Heldige er vi! Jeg er klar over det. Og behøver slettes ikke noen påminnelser om det. Men, når det er sagt. Så  er min mening den, at vi ikke har i nærheten av gode nok rutiner for blant annet nevnte goder og velferdsytelser. Om vi sammenligner oss med de landene vi faktisk har grunnlag for å sammenligne oss med.

I tillegg er vi et land som har svært liten interesse av, eller som føler vi kan være ydmyke nok, til å lære av andre lands reformer og styremåter, uansett om vi ser deres metoder er både økonomisk gunstig, og ikke minst, er et gode for mennesker som i en eller annen situasjon har bruk for velferd og offentlig støtte og hjelp.

Og det er merkelig å daglig se mennesker observerer, skriver og snakker om nettopp dette. Men ingen av de som innehar lederposisjoner og dermed har makt i Norge, sier noen gang at vårt offentlige byråkrati  ikke fungerer som det skal. Skulle noen av de ha nevnt det ved et tilfelle, så var det bare en påstand for å si i mot en motstander ... dessverre. 


- joda, vi HAR effektive helsearbeidere, og vi HAR moderne behandlingsmetoder om noen av oss blir syke eller skadet. I motsetning til feks USA som har en ordning som gjør at man hovedsaklig må betale sine eventuelle skyhøye behandlinger hos lege, sykehus osv av egen lomme, helt og holdent. Om man da ikke har tegnet forsikring for slike situasjoner.

Men ... vi har også ekstremt lange sykehuskøer, egenandeler på betaling hos almenlege, sykehus, spesialister, behandlere, som graver dype spor i lommeboka til en som er handikappet eller kronisk langvarig syk. Vi har masse typer resept belagte medisiner også forøvrig, som må betales i sin helhet. Såkalt hvit resept.

Og de månedene i året man ennå ikke har mottatt frikort for sine egenandeler, er svært tøffe for feks en minstepensjonist. Mange dør regelrett i sykehus køen. Noen får ikke livsviktig medisin, da vi ikke har råd til å gi den ut gratis. Eller kun med egenandel.

Vi har syke mennesker som må sloss for å bli trodd av legene, når de deler sine helse-historie. Hvorfor må en pasient bevise sin uskyld (at han eller henne ikke lyver om sin helsetilstand) ovenfor både helsevesen og eventuelt Nav). TILog med i en rettssak for en kriminell, kommer tvilen til gode, men det gjelder tydeligvis kun kriminelle. Ikke lovlydige mennesker som er så dumme at de går avsted og blir syke, og det uten at det synes utseendemessig.

-nav ja. Hvor glade er vi ikke i dem. De gir jo oss med begge henda. Både trygder, pensjoner, stønad til hjelpemidler, økonomisk støtte ved uførhet eller hjelper oss i arbeid. Med mer. Er vi ikke heldige? Hvor mange land kan skimte med slike tilbud og rettigheter liksom!

Det er vel få, eller ingen. MEN...fakta er, at de stønadene ikke er nok til at man kan leve et verdig liv, som andre mennesker. Men ingen kjenner virkeligheten av all Nav velferden Ikke før du står der. Midt oppi det, og skal søke stønad til gravferd, medisiner, er arbeidsufør eller får et handikappet barn. INGEN informerer om rettigheter og plikter. Du er selv pliktig til å finne frem i et regelverk ikke en gang de ansatte i etaten kjenner til... Skal man le eller gråte?- grunnskolen. Sukk, barna våre har alle rett til gratis skole i 10 år. Med alt tilrettelagt også, om de har spesielle behov. Alle skoler er med i en eller annen form for mobbefri prosjekt. Og alle får leksehjelp og trygge rammer rundt seg. Fungerer det slik i hverdagen? Nei! Ikke er det gratis! Så langt der i fra! Rekorden min er et krav om utstyr til skoletur pålydene kr 4500,-! Det ble informert om at man måtte kjøpe kvalitet. Ikke billig utstyr!

Alle rektorer tror skolen deres er mobbefri, fordi de har skrevet under på at de støtter MOT eller en annen anti mobbing forening. Men barn mobber hver dag, likevel. Uansett vakre ord på papir.

Skal jeg fortsette? Vell, har ungen din behov for logoped, assistent osv, må du beregne deg god tid for å sloss om å få dette. Uansett om loven sier du har rett på det. Og barna blir ikke betegnet som mennesker, men som noe som skal formes akkurat slik skolen og myndighetene ønsker. Topp karakter og utadvendt med ønske om å stå på en scene eller holde foredrag ovenfor mange mennesker, MÅ læres. Det godtaes ikke, at man er innadvent eller sjenert. Eller på noe vis annerledes enn flertallet.

Skolebygningene er mange av de, helsefarlig for det mest verdifulle vi har. Barna våre!

-videregående opplæring. Morsomt. ALLE skal ønske seg arbeid i teoretisk, administrative yrker. Fagyrker er ut! Men ungdommene får likevel gå på fagrettet studier. Som feks tømrer, murer, rørlegger, kokk osv. De legger ikke ned studielinjer for fagarbeidere. Selv om man vet at et titalls elever får lærlingplass.

Resten blir fordelt på to, halvparten må starte på en ny utdannelse,resten havner i Nav køen...- Psykiatrien. Rus. Og ettervern for kriminelle etter fengselsopphold. Jada, ut med en bærepose. Og hold heretter din sti ren. Tror du at de får hjelp med bolig, arbeid eller studieplass, økonomisk støtte og hjelp til å skaffe seg en fritid med innhold og nye nyktre venner. Haha, nei, ikke i den virkelige verden.

Der sitter de år etter år og med sprekk etter sprekk. Mens de håper at noen kan lære de ang hvordan livet foregår uten rus. Hvordan være sosial, trening, privat økonomi, førerkort, familieforhold osv. 

Noen få, oppnår en egnet bolig, og jobb. Men de aller fleste holder seg bare på beina, alene i verden, til neste trekk sender de inn i psykiatri, fengsel eller annet.

Er man innlagt frivillig i psykiatrien, kan man bare be om å bli skrevet ut dagen etter at man ble lagt inn for selvmordsforsøk. Tror man at depresjonen de følte ved innleggelse forsvant over natten...

Og tvang kan ytterst sjeldent bli gjennomført. Da må det være virkelig reellt med fare for at vedkommende feks dreper et familiemedlem eller andre. Slik lever de, til de blir innlagt igjen...

-eldreomsorgen da. Gamle slitne trette mennesker, som har arbeidet hardt hele sitt liv. De er vi glade i og tar vare på? Vell, nei, de får ikke plass på sykehjem om de er 95 år. Kun hvis de får kreft, ikke har et eneste familiemedlem i live, eller annen svært alvorlig sykdom.

Ellers får man klare seg selv, uansett om de er glemske og rotete og ikke spiser regelmessig osv...ikke pga demens. Men pga naturlig alderdom.. De får klare seg selv.

Men noen få kommer jo inn da, til slutt. Der må de spise det de blir servert. Klarer de ikke spise selv, er det ikke sikkert noen har tid til å hjelpe de med maten heller. Bleier brukes om de ikke selv kan gå på egenhånd til toalettet.

De må legge seg feks kl 18 eller stå opp kl 11 på formiddagen. Om ingen ansatte har tid før det.

Og er det krise, så man bare MÅ inn på gamlehjem. Men det ikke finnes plass. Ja, da kan de få sove på toalettet eller badet. For en respekt de møter på sine eldre dager.

Og for all denne luksusen. Samt en dusj kanskje en gang i uka eller i mnd. Så må de betale hele sin pensjon tilbake til staten, som de har betalt millioner i skatter og avdrag til fra før, for i det hele tatt å kunne få sin minstepensjon.

Noen ganger ... er det bedre å bo i et land uten store ord om velferd og verdighet for alle. For har man ingen forhåpninger. SÅ blir man ei heller skuffet.

Takk for mange store ord, og INGEN handling, til både nåværende regjering, tidligere statshoder og fremtidige politikere. For endring i vesentlig grad.

Eller...... IKKE!

Mvh

IKKE stolt av å være halvNorsk ...

 

Om du synes dette var interessant lesing og ønsker å følge fremtidige innlegg eller lese gamle innlegg med humor, ironi, alvor om hverandre. Om livet, samfunn og mye annet. Følg meg ved å trykke liker på min Facebookside her!

#regjeringskrise #sieriblogg #eldreomsorgensvikter #mangelpåvelferd #fattigdom #dyrtåværefattig #manglenderespekt #ingenrettigheter #skandaløstavregjeringen #manglendeempati

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Blunck-sieri

Blunck-sieri

49, Kongsvinger

Samfunn, psykologi, helse, velferd, sorg, relasjoner med mer. Alvor og humor i salig blanding. Kontakt meg for bokomtale, oversettelse, artikler, reportasjer, annonsering el produktomtale. Kontakt: sissel.blunck@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits