10 myter om kronisk utmattelsessyndrom

Det finnes ME (myalgisk encefalopati), CFS (chronic fatigue syndrome), Fatigue, utbrenthet, Nevrasteni, depresjoner, man har møtt veggen, osv. Det er forskjellige typer diagnoser, noen er psykisk andre er fysisk. Og både pasienter, pårørende og legestanden selv, strides om betegnelsene seg i mellom.... Derfor forvirring også, utenom det å skille mellom fysisk og psykisk utmattelse. Det jeg tenker dette innlegget handler om, det er fysisk utmattelse. Men selvsagt gjelder noe av dette også for andre typer utmattelsesykdommer.

woman sleeping in bed being woken by mobile phone; Shutterstock ID 549027304; PO: purchase_order4; Job: job1; Client: client2; Other: other3

1- Nei, leger vet sjelden forskjell på de ulike betegnelsene på fysisk utmattelse! Det er svært få som har dette som spesialfelt nemlig. Det er ikke noe pasienter sier fordi de ikke er enige i legens uttalelser eller diagnose til tider. Almennleger kan gi diagnosen. Men utredningen er krevende, og man blir sendt rundt til en rekke spesialister. Noen også på en sykehusavdeling med utmattelse som spesialfelt. Man har ingen test, som viser at man har diagnosen. Det er en diagnose som man kommer frem til via utelukkelsesmetoden. 

2- Vi blir friske av fysisk aktivitet, istedenfor "latskap"! Vi kan begynne å trene eller gå turer, så vil vi bli friske, i det minste bedre! Nei, fysisk utmattelse, som ME, gir faktisk sterkere utmattelse om man utøver noen form for aktivitet, får økt puls osv. De som sier de har en fysisk utmattelsesykdom, som er bedre nå, fordi de trener på treningsstudio daglig, de har nok høyst sannsynlig en mental grunn for sin følelse av utmattelse. 


3-Nei, det er ikke en moderne ny sykdom, som mange eller alle, bare kan spille på at de har, så får de sykemelding eller blir uføretrygdet. Det er faktisk en av de mest vanskeligeste og mest omfattende diagnoser man kan få! Fordi det er en utelukkelsesdiagnose. Man må utredes for all verdens sykdommer med lignende symptomer, for å komme frem til diagnosen ME.

4-Alle ligger ikke i et lydisolert mørkt rom med høretelefoner på og får pleie 24/7, ellers har man ikke sykdommen! Det er mange grader av sykdommen. Det er heldigvis få, som er så hardt rammet. Det er flere stadier av sykdommen. Noen har i lett grad, andre i moderat, og noen få i alvorlig grad. Og jeg kan love deg, at bare laveste grad, hadde gitt et friskt menneske, en følelse av hard influensa mens du løp maraton med gjørme som når deg til knærne!5- Vi hadde blitt friske, om vi bare hadde tenkt positivt! Nei, ingen kan tenke seg frisk fra fysisk sykdom eller skade. Man kan derimot føle seg mye bedre, om man klarer tenke positivt. Dagene blir litt lettere og lysere da. Og man kan unngå depresjon og selvmedlidenhet, som lett kan dukke opp i frustrasjon over å ikke lenger ha den livskvaliteten man hadde som frisk. I tillegg til manglende forståelse og aksept fra omgivelsene.

6- Vi orker det vi vil orke! Ehe, nei, da hadde det vært enklere. Man kan med sterk vilje, klare det meste. Men ikke alt. Lider man av utmattelsesfølelse, pga man er utbrent eller kanskje deprimert. Ja, da klarer man lettere å utføre mer lystbetonte aktiviteter, enn de aktivitetene  som frister mindre, og føles tyngre. Men er utmattelsen en fysisk tilstand, så kan man faktisk ikke bare overtale kroppen eller bena til å bære en, ved å tenke at, oj, dette har jeg lyst til å gjøre! Det har jo ingen virkning...

7- Vi er friske de dagene vi gjør husarbeid, går tur eller er sosiale! Nei, vi prioriterer. I blant, hvert fall de som har utmattelse i moderat til lav grad. Kan i blant bli så lei av dette livet, hvor man hele tiden må prioritere aktiviteter man bør bruke energi på. At man noen ganger bestemmer seg for at nå blir jeg med på den vennemiddagen, eller jeg skal jammen delta på bursdagen til kjæresten! Og om vi fullfører den kvelden. Så vet vi av erfaring, at det må vi betale for i etterkant. Ved at utmattelsen er sterkere i etterkant. Som f.eks at vi blir sengeliggende en par døgn. Mens vi hadde klart å sitte i sofaen, eller lage middag, om vi ikke hadde deltatt på det sosiale arrangementet. Men da er det planlagt og bevisst bruk av energi. Fordi det noen ganger er verdt det!


8- Vi bruker rullestol fordi vi ønsker å sykeliggjøre oss mer? Nei! Vi bruker slike hjelpemidler pga vi bedriver noe som heter aktivitetssparing. Jo mer vi sparer kreftene våre, jo lengre kan vi holde oss i aktivitet, før vi må kaster inn håndkle. Om vi sitter isteden for å stå. Ligger isteden for å sitte. Bruker stående arbeidsstol når vi står ved kjøkkenbenken og lager middag. Eller hviler mye en dag. Så kan vi dra mer nytte av vår tilmålte energi. Noen ganger helt nødvendig. Fordi vi ikke har noe alternativ. Andre ganger fordi vi håper å orke mer i etterkant.

9- Du vet hvordan det føles, for du har selv vært både utslitt og utmattet! Nei, du kan ikke vite det. Å kjenne på at man er totalt utslitt, enten pga mye jobbing, hard trening, stress eller noen tøffe utfordringer som hardt fysisk arbeid. Flytting med mye tunge løft f.eks. Eller mentalt utslitt, hode og sjel føles oppbrukt, du er utmattet, pga tøffe hendelser i en periode, kanskje dødsfall i familien, planlegging og gjennomføring av bryllup, svært mye selskapeligheter en tid, du har hatt fullt huset i gjester i en uke e.l. Ja, da kan du virkelig kjenne på hvor sliten du er. Jeg nekter ikke på det. Jeg har jo vært der! Vært frisk, og opplevd slike dager. Forskjellen er enorm, når man opplever kortvarig utmattelse, som forsvinner med et godt måltid, en varm dusj og en god natts søvn, eller en lang ferie. Iforhold til varig utmattelse. Noe som ikke forsvinner. Der du aldri mer får kjenne deg uthvilt, utsovet, klar i hodet, eller at energien bobler. 

10- Man kan bli frisk igjen? Nei igjen, dessverre. Foreløpig eksisterer det ingen behandling. Noen mennesker står frem og forteller at de er blitt friske, men det dreier seg ofte om at de egentlig hadde en annen type utmattelse, som de har blitt friske av. Fantastisk flott! Men spør du noen av de dyktige leger og forskere, som daglig jobber med å finne en behandlingstype og en medisin som hjelpe de med ME, så vil de faktisk fortelle at den behandlingen ikke eksisterer enda. Men at noen almennleger og andre, mener at man kan bli gradvis bedre om noen år, og at dette gjelder spesielt ungdom. Og man kan f.eks. gå fra alvorlig grad av utmattelse, til mer moderat grad. Eller motsatt. Flere syke har opplevd det. Mange har forsøkt såkalt mindfulness, kognitiv terapi, og noe  føler de har utbytte av slik kognitiv terapi. Men da tenker vi vel kanskje, at da er man ikke utmattet fysisk, men mentalt? Mens andre som har forsøkt samme type behandling, har opplevd alvorlig forverring. De siste årene har det foregått en studie på Haukeland sykehus, med testing av en type kreftmedisin, på et utvalgt antall Me syke. Studien er foreløpig ikke avsluttet, og det vil nok ta en god tid til, før man vet sikkert, om dette virkelig er en medisin som man kan gi til alle Me syke, med godt resultat. 

Og til sist, vi er mange som lever med en eller annen form for utmattelsessyndrom. Og vi lever alle i håpet om at en løsning vedrørende behandling, vil komme i snar fremtid!

Ønsker du å følge meg og mineskriveprosjekt videre, så trykke gjerne "liker" på min Faecbookside. Den finner du her!Takk på forhånd, for at du leste, og for ditt engasjement!

#me #utmattelsessyndrom #alltidtrøtt #utmattet #manglendeenergi #utbrent #depresjon #haukelandstudiet #cfs #fatigue #nevrasteni #levemedutmattelse #kronisksykdom #kognitivterapi mindfulness #sieriblogg #sisseleriksen "blunck 

Én kommentar

Laurie Deline

21.04.2017 kl.13:04

Kjempe bra skrevet :) Det er mange av oss som trenger å lese mer om dette temaet.

Blunck-sieri

21.04.2017 kl.13:41

Laurie Deline: Tusen takk Laurie ?? Ja, jeg føler at mange "tror" de vet, mens realiteten forteller at de faktisk bare "tror" ????

Skriv en ny kommentar

Blunck-sieri

Blunck-sieri

49, Kongsvinger

Samfunn, psykologi, helse, velferd, sorg, relasjoner med mer. Alvor og humor i salig blanding. Kontakt meg for bokomtale, oversettelse, artikler, reportasjer, annonsering el produktomtale. Kontakt: sissel.blunck@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits