Hva er det som mangler i systemet rundt ROP (Rus og psykiatri) pasienter i dag?

Selv tror jeg ... jeg kan jo bare tro, for jeg er hverken noen spesialist eller verdensmester. Selv om jeg har en mening om mangt og mye som jeg er engasjert i! At det er alt for mye teoretisk kunnskap, papirmøller og regelrytteri i nettverket som skal være av fagpersonell rundt de som sliter med noe som er så komplisert som, både rus og psykiatri. Slik at man bør og må bruke mer erfaringskonsulenter, mener jeg! Og gjerne lytte mer til de pårørende i tillegg.

Pga et hvert menneske har individuelle behov! Det er ikke nok med teori og kunnskap alene. Man må ty til erfaringer, om hva som faktisk har funket og ikke har funket. Og det er mengder av flotte engasjerte mennesker der ute. Mennesker med utømmelige kilder av erfaringer og innsikt i både feltene rus og psykiatri. Enten det ene eller i begge felt. Og er det noen som klarer å ikke bare forstå, men med empati sette seg inn i disse brukernes omfattende behov og utfordringer. Ja, så er det nettopp folk som selv har vært rusmisbruker, som har erfaring med psykiske lidelser, men som i dag er friske og har mye faglig og erfaringsmessig å bruke på å hjelpe de som fortsatt står i hengemyra det føles som, når man er en ROP pasient...

Lånt fra google

Og også pårørende, som har vært svært deltagende i alt rundt den som sliter med rus og psykiatri. Dette er verdifull kompetanse. Som i alt for liten grad blir benyttet. Kanskje bare i større byer, men ikke nok, og ytterst sjelden på mindre steder og kommuner! Det er trist, og jeg tror man mister mange muligheter, ved å ikke benytte seg av disse ressurssterke pådriverne, med et lass av kunnskap og erfaringer, og som ofte har et genuint ønske om å bidra! Og er svært interessert i denne pasient/bruker gruppen!

Dette er tanker jeg har hatt i lengre tid. Og som ofte kommer tilbake til meg, da jeg leser og følger med hva som skjer rundt mange kjente erfaringskonsulenter som f.eks Arild Knutsen, Siv, Bente Eck og ikke minst Randi Karlsen, noen av disse menneskene er det mange som kjenner fra media. Og de som har samme interessefelt som meg, kjenner også de andre nevnte via Facebook. Og nikker nok gjenkjennende og bekreftende når jeg sier at jeg har klokkertro på at det er mennesker som disse nevnte, og alle de andre som arbeider i det skjulte på samme måte. Som virkelig har noe å bidra med for å endre ROP til noe bedre enn det er i dag. Vi har mange foreldre der ute som daglig, år etter år, hele livet faktisk... kjemper for sin voksne sønn el datter f.eks. som er i denne gruppen brukere. Og dette er mennesker som ikke blir sett eller hørt, i den grad de fortjener.

Bilde lånt fra Google

Og som i tillegg sparer samfunnet for ekstreme summer økonomisk! For hvem tror du hadde måttet ta seg av den unge mannen eller kvinnen, som sliter sånn psykisk, og med rusen... at de ikke er i stand til selv å ta vare på seg selv? Det er fortvilet å se at antall år med studier alene, skal gjøre at praktikeren, den som faktisk er og lever midt oppi det hele, gjerne i en årrekke. ikke en gang blir hørt!

Det er oppstått et merkelig syn på logisk tenking og på praktikeren! Menneskesynet er blitt, i mine øyne, helt forskrudd. Og man benytter løgn, beskyldninger, utroskap, makt høyt opp i systemet, for å oppnå penger inn. Ingenting blir lenger gjort med målet å forbedre situasjon til et menneske som sliter. I dag blir ting gjort for å fjerne et problem, eller spare noen kroner. Og dette er smittet over på mange ledd i befolkningen dessverre. og det smitter stadig. Vi som faktisk har empati, og bryr oss., også når det ikke omhandler oss selv eller vår "bror"... vi ser og observerer. Og protesterer. Men endringene kommer dessverre ikke av det... moral for meg, er nok noe helt annet for mange andre.

Dette var bare noen tanker fra den siste ukens inntrykk... som jeg var nødt til å få ned på tastaturet og ut av systemet. 

Og kjære ROP pasienter... jeg BRYR meg <3 Pårørende; jeg SER dere, beundrer dere, banner med dere og gråter med dere <3

Og lever i håpet om at jeg en dag kan gjøre mer!

Amen 

Takk for at du leser! Takk for at du bryr deg. Og for ditt engasjement! Om du er en meningsmotstander eller meningsfelle, er ikke poenget. Men derimot debatt. Og ikke minst åpenhet. Vekk med tabuer og få ting frem i lyset, diskuter og skap endringer! Men jada, personangrep, eller kommentarer som er saken urellevant..blir ikke publisert...slik er det fortsatt. Ikke etter mitt ønske, men for de av dere som kjenner meg. Pga år med stalker og forfølgelse, trakassering og mobbing, på grunnlag av en sterk stemme. Da må man vise hva man godtar og IKKE! Vil du følge med videre. Lese tidligere innlegg, og få varsel om nye? Humor og alvor. Følg meg gjerne ved å like min side på Facebook, den finner du her. Takk <3

#rop #roplidelser #narkotikapolitikken #psykiatri #reform #samfunnn #politikk #sidinmening #snakkut #vekkmedtabu #pårørendeblirikkehørt #erfaringskonsulenter #dagenspsykiatri #rusogomsorg #sieriblogg #blunck

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Blunck-sieri

Blunck-sieri

50, Kongsvinger

Samfunn, psykologi, helse, velferd, sorg, relasjoner med mer. Alvor og humor i salig blanding. Kontakt meg for bokomtale, oversettelse, artikler, reportasjer, annonsering el produktomtale. Kontakt: sissel.blunck@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits