hits

Julepolitiet! Hvorfor bruker så ,mange energi på hvordan andre mennesker feirer jul?

Like sikkert som at julen ringes inn den 24 desember hver eneste år. Like sikkert er det at klagekoret starter i oktober og ender i januar. Man er sinna, frustrert, trist, fornærmet, forskrekket og mere til. Hvorfor? Jo, fordi andre mennesker (helt ukjente, som de aldri har sett eller som de ikke vet navnet på), våger å feire jul på en annerledes måte enn dem selv! Dette er ikke noe som griper hardt inn i livet på noen få enkeltmennesker. Men derimot i et helt hav av mennesker, som hvert eneste år starter klagekoret sitt den dagen en eller annen butikkeier selger årets først marsipangris, julebrus eller nissefigur. Da bryter det løs! De blir lurt og svindlet av handelstanden. Det ødelegger høytiden som kommer i desember for deres vedkommende. Man oppfordrer til boikotting og det vises tydelig sinne!

Det neste sinneanfallet, det kommer rundt slutten av november. Da er det nemlig slik, at noen som er veldig glad i julehøytiden allerede pynter huset sitt innvendig eller utvendig. De kanskje deler bilder og forteller om dette på sosiale medier. Og da kommer frontangrepene i hopetall. Det informeres om datoer, om adventsregler og den norske lov, som sier noe om når det er passende og godkjent å pynte hjemmet sitt! (Det er nemlig et stort antall mennesker, som tror at deres mening om en gitt sak, er det samme som lovverket. Det skal følges, eller du får ta straffen: kjeft, sure miner og stor oppstandelse. Det mest godkjente er kun adventspynting før jul, og det skal skje første søndag i advent. De som er litt mindre strenge, godtar til nød at dette gjøres 1 desember, selv om datoen kræsjer med første advent.

Neste runde hvor energi skal brukes opp, er midten av desember. Da koker det i hodet på disse kontrollerende trollene av noen kvinner (jeg har i hvert fall aldri opplevd en mann som bruker tid og krefter på dette), For hvilke etiske og moralske regler brytes nå! Jo du, da er det så mange som allerede har satt opp juletreet i stuen! Fenomenet skyldes nok at mange i dag har plasttre, og det kan jo stå fremme hvor lenge som helst uten å drysse. Men det hjelper ikke! Juletreet skal pyntes lille julaften! Hvorfor? Jo fordi det var vanlig i gamle dager i Norge. Og julepolitiet disse med masse tid til å bruke på andres førjulssysler, de har nemlig så mye høyere moral enn oss andre, så de føler denne gamle uskrevne regelen uten å mukke! Og stakkars den som innrømmer at de har hatt juletre siden november eller siden de satte opp adventspynten! De kommer ennå lenger ned på listen over anstendige og skikkelige husmødre! De eneste som kanskje kan være heldige og få litt mindre på pukkelen, er de som setter det opp helga før julaften. Men der går altså grensen! 

I tillegg til våre strenge regler og lover, ikke bestemt av noen sort av myndige personer, men kun bestemt av de av våre medmennesker, som synes at deres mening, deres tradisjoner og deres bestemmelser, er av de mest riktige og viktige i hele landet. Et det også strenge kriterier for hva slags julepynt! Men der er det de senere år begynt å bli noe delt. Eller man har, noen da, begynt å gi litt etter for visse nyheter. Ettersom man gjerne vil vise sin støtte til de nyrike og de største insta- brukerne. Derfor er det mer godkjent med plasttre, selv om kun ekte egentlig gjelder. Det er også tillatt mer og mer, med hvit, beige osv av farge på julepynt og juletrepynten. Men da skal det helst være kjøpt i de dyreste interiørnettbutikkene. Eller aller helst på førjulsturen til utlandet, og det bør koste minst en ukeslønn for en slik nymotens julepynt, om julepolitiet skal vurdere å godkjenne. Dette er noe delt, da vi fortsatt har den andre delen av julepolitiet, som forlanger flagg, flettede julekurver osv på treet, fordi det vet vi vel, at det skal det være på? 

Til og med når julemiddagen kan serveres eller når det er "godkjent" å få besøk av nissen og åpne gaver, diskuteres vilt. For du må da ikke tro i din villeste fantasi, at du selv kan bestemme dette! Overhodet ikke- slikt skal godkjennes på Internett av julepolitiet!

I romjulen kommer nye diskusjoner. Om gavenes inhold. Hva som er greit å bytte. Og reglene for nyttårsaften drøftes. Men ikke før er det blitt nytt år, før man minnes på de avsluttende men minst like viktige reglene. Når SKAL JULEPYNTEN FJERNES? Jo du, er du av den sorten som kaster alt på loftet 1 januar sier du? Ja, da får du strykkarakter tvert! Det er regler unge dame! Regler! 13 dag jul kan til nød være en godkjent dag å ta ned alt av julepynten. Men om du virkelig vil ha stjerne i boka av julepolitiet, så er det selvfølgelig 20 dagen som er selveste dagen! Da kan du pakke det ned, alt sammen, med goood samvittighet også! Men hver nå rask...for du forstår det...at skulle du pga stress, mye arbeid, et aktivt liv med familie og ungene i hverdagen, bare gi f... i å feks fjerne lyspynten ute på buska eller på terrassen. Kanskje glemme en julestjerne i et vindu? Ja da har du gjort det store nemlig... du vil være et evig mobbeoffer. Du vil bli hånet og latterliggjort. Og det vil ikke bli glemt på de nærmeste 100 år fremover. Du har virkelig lagt gullegget!!!

Ja, så nå har du de viktigste reglene du MÅ følge, om du vil bli godkjent som en god husmor, en kvinne med moral, som vet å følge tradisjoner ned til den minste detalj! Du er inne i varmen. Du er rett og slett god nok! For en fantastisk følelse, ikke sant... Så hva med oss andre da, vi som har litt andre verdier i livet, vi som har akkurat like koselig jul, fornøyde barn og det hele. Bare at vi foretrekker å feire julenhøytiden på VÅR egen måte. Vi har ingen kvaler for å benytte feil datoer. Og vi lar oss ikke påvirke det minste av det strenge julepolitiet. Og verst av alt..... vi har ingen følelser ovenfor når andre mennesker pynter til jul! Vi legger kanskje ikke merke til det en gang! Ikke irriterer vi oss heller, om vi skulle bli oppmerksomme på at noen har andre rutiner, tradisjoner eller ønsker, enn vi selv har! Dette vil plage julepolitiet enormt! Det vil ikke bare gi deg et evig rykte som et dårlig menneske, med elendig moral. Men du er mindre verdig, du teller nærmest ikke med du.... for du bryr deg ikke! Du lar deg ikke påvirke! Slike mennesker er noe av det verste denne avdelingen av vårt strenge politikorps kan støte på! De forakter mennesker som oss! Virkelig!

Ved noen tilfeller har jeg personlig forsøkt å finne ut av dette mysteriet, som det jo er for min del, hvorfor alle disse menneskene faktisk bruker enorme ressurser på disse samme tingene. År etter år. For det er ikke til å legge skjul på, at vi er bygd slik, at vi forbruker mest energi når vi slipper til følelser som sinne, frustrasjon, irritasjon osv. Det koster oss mye mer, enn det vi forbruker ved å smile og le. Likevel bruker altså disse, et sort antall mennesker, så mye av sin energi på hva andre gjør og ikke gjør, i en tid, hvor man regner det som vår mest stressede og travle tid, førjulstiden! Hva i all verden kommer dette av?

Jodu, det vil vi nok aldri helt finne ut av, det måtte nok isåfall ha blitt forsket på. Men det man har funnet ut, er at disse som tilhører julepolitiet, de tror full og fast, at de faktisk er av en bedre sort mennesker, enn oss andre. Med sine tradisjoner og sin høye moral. Uansett hva du eller jeg måtte mene eller si, så vil de aldri kunne le av dette innlegget, se ironien i det hele. For for dem, er dette blodig alvor. Og de vet ikke hva de skulle brukt sin tid på, om det ikke var for at den kunne brukes på hva da altså vi andre gjør eller ikke gjør rundt julehøytiden. De har gjerne aldri opplevd virkelig livskriser eller traumatiske hendelser, uansett om mange er i en alder langt over middelalderen også. Så for dem, så er nettopp andre mennesker levesett, om det skiller seg ut fra deres eget, deres verste opplevelse av en livskrise! Fenomenet er ene og alene norskt, det eksisterer ikke i feks våre skandinaviske naboland, som sverige og Danmark. Men hvem vet, kanskje dukker det opp en avdeling av julepolitiet der også, med årene. Selv kan de dessverre ikke definere sin tidbruk, eller sine sterke følelser for andres meninger og gjøremål, på andre vis enn at de møter meg med uttrkk som:  "slik er det bare, for slik har det alltid vært"! Det er bare det at dere forstår det ikke!

Altså er de livredd for endringer. Tradisjoner, men bare de dem selv bærer med seg, er mer hellig enn at noen føler juleglede og er lykkelige. De bryr seg ikke om at de sårer, er ufine, eller at de for noen av oss, ser litt dumt ut, dette med at de står der samlet og påstår seg være bedre enn deg og med, på grunnlag av når de finner frem nissene sine. Det eneste som betyr noe, er at du føler deres regler og meninger! Og de er overlykkelige, over at det er blitt helt vanlig, at voksne mennesker, helt nede fra unge jenter først i 20 årene, spør på Internett om når de kan gjøre slik, om det passer seg å gjøre sånn. Om det er innafor å bruke det eller det. Om det er greit å starte med det ene eller andre da eller nå. Hvem som har skapt denne usikkerheten hos så mange kvinner, det aner jeg ikke! MEN jeg tror nok ikke det er hverken handelstanden eller hankjønnet... men derimot julepolitiet og andre av moralens voktere. Disse som føler de er ethakk over oss andre vanlige dødelige, som muligens har vært med og skapt en hel nasjon som er livredd for å henge opp julegardinene til annen dato enn naboen, eller for å kjøpe billigere gaver til ungene enn hva de uskrevne regleene sier!

Selv rister jeg litt på hodet, smiler litt, flirer litt også må jeg innrømme... Og tenker oftere og oftere på, at jeg er sjelglad for at jeg ikke behøver andres menneskers godkjennelse for noe som helst. At jeg er trygg nok på at egne avgjørelser, selv når det gjelder julehøtiden, holder mål. For ungene og meg. Og hva andre måtte mene, er meg revnende likegyldig! Og verst av alt... jeg bryr meg ikke en gang, kjenner ikke snev av irritasjon, over at julepolitiet og dets tilhengere føler sitt eget lovpålagte regime til punkt og prikke. For så lenge folk har det bra, ja, da har jeg det godt. I tillegg har jeg jo denne underholdningen, ikke bare i år, men i fjor, i forfjor, til neste år, og året etter... hahaha.... Og det i tillegg til at jeg nyter julen, liker høytiden, selv om vi pga vår livssituasjon og bakgrunn, har minimalt med tradisjoner, og ikke er redd for å prøve noe nytt, og vi har verdier (selv med vår elendige moral), som gir oss daglig livsglede og sann julespirit! Vi har nemlig det viktigste, kjærligheten til barna og våre nærmeste venner. God mat på bordet, tak over hodet, nisser rundt oss, og til og med pakker! For jeg er så frekk at jeg aldri har vært opptatt av å få det i voksne aldern en gang! Men elsker gleden av å gi, særlig til ungene <3 

Riktig god jul kan jeg derfor ønske dere alle, også til dere i julepolitiet, fra innerst i mitt hjerte, fra alle oss til alle dere.... a merry merry christmas ;-)

Vil du lese mer? Samfunnsnyttig, alvor og humor om hverandre. Følg meg gjerne ved å like min Facebookside, som du finner ved å trykke her!

#julehysteri #julensherskere #feirejulensomduvil #ikkeladegkontrollere #detspilleringenrollehvaandremener #deteringenlovomjulen #pynttiljulnårduvil #ikkeladegpåvirke #finnjuleroen #hysteriskmorsomt #dinemeningerteller #stoppgalskapen #hvajulenvirkeligbetyr #julehilsen #sieriblogg #blunck #bluncks #sisseleriksen #hvorforbutthurt #latterligejuleregler 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Blunck-sieri

Blunck-sieri

50, Kongsvinger

Samfunn, psykologi, helse, velferd, sorg, relasjoner med mer. Alvor og humor i salig blanding. Kontakt meg for bokomtale, oversettelse, artikler, reportasjer, annonsering el produktomtale. Kontakt: sissel.blunck@hotmail.com

Kategorier

Arkiv